Hoe je als tester indruk maakt op een feestje

[Leestijd: 3 min]

Klinkt ‘Quality Assurance tester’ spannend? Lenno Toet vertelt je in deze blog hoe je als tester impact hebt op een bedrijf en een feestje.   

Je kunt je vast herkennen in de situatie dat je op een verjaardag komt en eigenlijk alleen de jarige job goed kent. De andere aanwezigen ken je een stuk minder goed. Je wilt er een gezellige avond van maken en probeert daarom met een gewillig slachtoffer een leuk gesprek te starten. Een vraag die vaak al snel de revue passeert is: “Wat voor werk doe jij ook alweer?”.

In mijn enthousiasme begin ik meteen te vertellen dat ik werk bij Cleverbase, een jong en innovatief bedrijf, dat een totaalproduct op de markt wil brengen om online zakendoen veilig en makkelijker te maken. Als ik daarna vertel, dat ik als civiel ingenieur in spé als Quality Assurance (QA) tester werkzaam ben, word ik wat meewarig aangekeken; jij kan toch beter krijgen? Dit biedt mij de gewenste opening voor mijn praatje.

De spil zijn van het bedrijf
De hoofdtaak van een QA tester is het waarborgen van de kwaliteit van het product door het continu te testen met het testteam. Dit is een doorlopend proces waarin je met veel aspecten rekening moet houden, niets aan het toeval overlaat en alles wat je tegenkomt secuur en overzichtelijk rapporteert. Eigenlijk bedien je alle pijlers uit de organisatie:  

  • Het development team steunt op de bevindingen van het testteam om zeker te weten dat hun artefacten echt werken. Niet stand alone, maar in de gehele keten.
  • De productmanager heeft ideeën over gebruiksvriendelijkheid. Maar wij, als QA, zien als eerste hoe het echt in de praktijk uitpakt.
  • Juist in een dynamische start-up, krijg je de mogelijkheid om voortdurend mee te blijven denken over de look and feel van je product. En hierover marketing en sales te adviseren.  

Het waarborgen van de kwaliteit van het product
Het testen van een product dat je binnen je bedrijf ontwikkelt is terdege erg belangrijk. In de allereerste plaats simpelweg, omdat je zonder het testen van je product niet weet of het wel werkt. De producten die binnen Cleverbase worden ontwikkeld moeten voldoen aan hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen, daarom is dit des te belangrijker. Als ik niet meld, dat bepaalde delen niet werken, dan weet het development team ook niet dat zij iets verkeerd geïmplementeerd hebben. Er is daarom veel interactie op een doorsnee werkdag tussen de twee teams, waarbij continu wordt gewerkt aan een steeds beter werkend product.

Het belang van de eindgebruiker voorop stellen
Dan de bril van de eindgebruiker: de ‘normale Nederlander’ is namelijk degene die met ons product gaat werken. Het is noodzakelijk om alles te vergeten en met een frisse blik te kijken of het product logisch in elkaar zit. Voor een gebruiker die nog nooit van Cleverbase heeft gehoord, moet de oplossing namelijk intuïtief en snel te gebruiken zijn. Ook dit proces is continu in beweging en er wordt geregeld gemonitord of onze processen door een eindgebruiker te volgen zijn.

Het visitekaartje verzorgen
Als derde taak komt het er uiteindelijk op neer hoe het product op de markt wordt ontvangen. Het is immers het visitekaartje van het bedrijf. Als wij pretenderen snel, gemakkelijk en betrouwbaar te zijn, dan moet dat in alle vezels van onze dienstverlening naar voren komen. Als QA-tester let ik daarom ook op de vormgeving van de producten en ondersteun ik hierbij het marketing team. Je kunt als bedrijf namelijk niet zeggen dat je product makkelijk in gebruik is maar vervolgens ingewikkelde termen gebruiken in je uitingen. Of betrouwbaar over willen komen, maar vervolgens spelfouten in je communicatie hebben. Het zijn misschien kleine dingen, maar het zijn wel belangrijke aspecten waarin je je als bedrijf kunt onderscheiden van je concurrenten.

Je vingerafdruk achterlaten
Het leuke van de rol als QA-tester is dat je het product van binnen en buiten kent en dat je midden in de organisatie staat. Dit betekent veel samenwerken, flexibel kunnen zijn en er op rekenen dat geen dag hetzelfde is. En het blijft gaaf om echt je vingerafdruk achter te laten op een product waar straks wellicht honderdduizenden mensen gebruik van gaan maken.

Nu vragen jullie je natuurlijk af wat de reactie was van de persoon tegen wie ik dit korte betoog heb gehouden op die betreffende verjaardag. Ik kan je vertellen dat de minachting werd omgeruild voor duidelijk meer interesse in mij. Waarop ik met al mijn enthousiasme kon reageren:

“Hoe nice is het dat jij straks de Cleverbase app gaat gebruiken waar ik aan mee heb gewerkt!”

Ja, ze was overtuigd en we hebben er nog een leuk feestje van gemaakt!

Deze blog is geschreven door Lenno Toet, werkzaam als Quality Assurance Engineer bij Cleverbase.

21 december 2017