Software development: meer dan alleen koffie omzetten in code

[Leestijd: 4 min]

Een jaar geleden maakte ik een 180 graden carrièreswitch: van jurist naar front-end development. Er wordt mij regelmatig gevraagd hoe ik het nu vind om de hele dag door code te schrijven. Mijn antwoord: programmeren is niet alleen maar koffie omzetten in code.

Tijdens mijn master Informatierecht heb ik ervoor gekozen om als financial & administrative manager te beginnen bij een IT start-up. Hier leerde ik wat het betekent om bij een jong, klein, onzeker doch gedreven, bedrijf te werken. Dit kenmerkte zich door veel initiatief te tonen, lange dagen te maken, risico’s te durven nemen, en af en toe te falen. Mijn rechtenstudie hielp mij om juridische vraagstukken en de implicaties daarvan snel te kunnen overzien. Tweeënhalf jaar later ging ik als junior front-end developer een nieuwe uitdaging aan binnen een ambitieus team bij Cleverbase. Een plek waar ik mijn juridische kennis en start-up ervaring breed kon inzetten. Daarnaast kreeg ik de kans om mijn front-end skills verder te ontwikkelen en zo’n kans krijg je niet vaak.

Nu, negen maanden en 88 liters koffie verder, zie ik dat werken binnen een development team een aantal extra uitdagingen met zich meebrengt.

Theorie versus praktijk
‘Theorie verschilt van de praktijk’ is een uitspraak die ik vaak te horen kreeg tijdens mijn rechtenstudie. Dit geldt ook voor software development. Je kunt zoveel online tutorials gevolgd hebben, maar nog steeds blijven developers in de praktijk “How to exit Vim?” googlen. Ik heb soms ook 112-git hulp nodig van mijn vriendelijke collega Bas, wanneer mijn hoofd weer eens detached is van mijn huidige staat. Kortom: werken met tools en versiebeheer is een belangrijk onderdeel van het werk als software developer. Daarnaast gaat er veel tijd zitten in het onderzoeken en analyseren van problemen en oplossingen, het testen en reviewen van geschreven code, en projectmatig werken op basis van agile en scrum. Echter, het werken aan de bedrijfscultuur en de daarbij behorende leiderschapskwaliteiten zijn ook belangrijke aspecten van software development.

software development

De snelkookpan als communicatiemiddel
Bij Cleverbase zijn we steeds onze manier van samenwerken aan het evalueren en verbeteren. Dit doen we met elkaar. Zo hadden we laatst een ‘pressure cooker’. Dit is een soort hackathon van twee dagen waar business, development, marketing, design, compliance maar ook onze CTO, samen een werkend prototype neerzetten. Een ander resultaat was dat de verschillende teams effectiever met elkaar gingen communiceren. Doordat het team slechts één focus had, werden sneller belangrijke inzichten opgedaan. Dit typeert de platte organisatiestructuur van Cleverbase wat energie geeft, omdat men wordt uitgenodigd om organisatiebreed mee te denken. Het stimuleert om te blijven werken aan mijn persoonlijk ontwikkeling en dat van mijn teamgenoten.

Vertrouwen is key
Cultuur gaat ook over vertrouwen. Door middel van vertrouwen ontstaat er een cultuur waarin mensen zich durven te ontplooien. Dit is moeilijk en gaat niet altijd vanzelf. Het vergt constante communicatie, evaluatie en het testen van nieuwe ideeën. Dit is ook iets waar ik als developer aan probeer te werken. Door kwetsbaar te durven zijn en ideeën voor te stellen hoop ik hier aan bij te dragen. En daar is ruimte voor bij Cleverbase.

Maar het gaat niet vanzelf. Cultuur creëren en beïnvloeden zijn uitdagingen op zichzelf. Hoe zorg je er namelijk voor dat ideeën draagvlak krijgen? Dit is waar leiderschapskwaliteiten een rol spelen. Ik geloof erin dat ook een junior developer hier initiatief in kan tonen. Door het stimuleren van openheid, stimuleer je namelijk ook samenwerking. Zo belde ik op een avond onze scrum master Lukas, om te sparren over een bestaand probleem. Het telefoongesprek leidde tot nieuwe inzichten en creatieve oplossingen. Door een collega ook buiten werktijd te durven bellen, stimuleer je openheid, vertrouwen en creëer je draagvlak voor ideeën. Maar er valt nog genoeg te leren. Mijn ambitie is om samen met mijn teamgenoten te groeien, zowel op technisch als communicatief vlak, zonder hierbij de klant te vergeten.

Kortom, wij zijn als jong bedrijf nog steeds bezig met het uitdenken en opzetten van onze interne cultuur en het versterken van het vertrouwen binnen de organisatie. Dit is niet altijd makkelijk maar het creëert ook kansen, ook als junior in het development team. Daarom is, in mijn ogen, software development niet alleen code schrijven. Hoewel koffie hierbij een grote bijdrage levert, kom je zonder hulplijnen niet verder, al drink je nog zoveel koffie.

Deze blog is geschreven door Valeria Boshnakova, Front-End Developer bij Cleverbase.

7 december 2017